27 kwietnia 2015

Spaghetti Bolongese



Składniki:
Paczka makaronu spaghetti 500g
Mięso mielone z łopatki 500g
olej
szklanka wody
1 paczka sosu spaghetti (opcjonalnie, jeśli nie jesteśmy pewni,
czy uda nam się uzyskać odpowiednio wyrazisty smak)
Serek topiony 100g
śmietana 18% 250 ml
pomidory krojone 1 puszka 
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
zioła prowansalskie
sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
2. Mięso podsmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. 
3. Następnie kiedy mięso jest już gotowe, zaczynamy przygotowywać sos. 
  a) ogień zmniejszamy
  b) Dolewamy pół szklanki wody, śmietanę, pomidory z puszki. Dodajemy serek topiony.
  c) Opcjonalnie dodajemy paczkę gotowego sosu aby podkreślić smak 
  d) mieszamy tak długo, do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  e) Na samym końcu dodajemy przyprawy oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. 

Smacznego!

0 opinii ekspertów:

Prześlij komentarz